Natuur- en wandelpark Brüggenhütte. Foto: PR
Natuur- en wandelpark Brüggenhütte. Foto: PR

Fietsexcursie naar rioolzuiveringsinstallatie Dinxperlo

AALTEN/DINXPERLO - Op vrijdagmiddag 16 augustus houdt de Progressieve Partij de derde fietsexcursie voor iedereen: vakantiegasten, inwoners van de gemeente en daarbuiten. Doel van het bezoek is de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van het Waterschap Rijn en IJssel aan de Anholtseweg in Dinxperlo. Niet op de woensdagavond maar op de vrijdagmiddag. Er komen interessante vragen aan de orde over de werking en toekomst van de waterzuivering. Ook deze keer fietst men vanuit Aalten naar Dinxperlo. Belangstellenden kunnen ook rechtstreeks naar de RWZI in Dinxperlo komen.

Fietstocht
Vanwege de bedrijfstijd is deze excursie gepland op vrijdagmiddag. Vertrek om 14.30 uur (stipt) vanaf de Markt in Aalten per fiets, via IJzerlo en de groene grensovergang bij 't Hagt over de Elf Apostel-Weg langs het Surkse Backhüs en Märchen Oma over de stuw over de AA-Strang naar de Brüggenhütte pal op de grens Duitsland-Nederland.

Rioolwaterzuivering
Rond de klok van vier uur komen we aan bij de RWZI Dinxperlo. Deze waterzuivering werkt met een nieuwe technologie. Educatief medewerker Theo Boonman van het waterschap Rijn en IJssel geeft een rondleiding op dit complex. Er komen vragen aan de orde als: wat is de algemene werking van deze RWZI, hoeveel en welk soort water wordt gezuiverd. Maar ook: wat zijn de effecten van hemelwater-afkoppeling, afvalstoffen als medicijnresten in het water? Wat moeten en kunnen gemeenten en burgers doen?

Brüggenhütte
Na afloop van de rondleiding nemen we een kijkje in het natuur- en waterpark Brüggenhütte. Dit is een wandelpark gelegen tussen het industrieterrein De Rietstap en de Duitse grens. Het natuur- en waterpark Brüggenhütte is een voormalige vuilstort en is vernoemd naar het naastgelegen hotel-restaurant, dat op Duits grondgebied ligt.
De voormalige vuilstortplaats is omgevormd tot een heuvelachtig natuurgebied. De sanering werd in 2012 voltooid, de opening vond plaats in 2014. De naastliggende watertuin met veel waterpartijen vormt een aaneengesloten gebied en staat middels een bruggetje in verbinding met het wandelpark. De watertuin en parkaanleg werd in een samenwerking tussen de gemeente Aalten en het waterschap Rijn en IJssel tot stand gebracht.
De excursie wordt afgesloten in de originele Biergarten van de Brüggenhütte. Rond 18.00 uur fietst men weer langs de Aaltenseweg/Dinxperlosestraatweg van Dinxperlo naar Aalten.

Aanmelden
Deelname en een koffie is gratis. Overige versnaperingen voor eigen rekening. Natuurlijk kan men om 16.00 uur ook rechtstreeks naar de RWZI aan de Aholtseweg 46 komen. Graag wel aanmelden op: redactie@progressieve-partij.nl.

Meer berichten