VVN-bestuursleden Stronks, Te Grotenhuis en Hofman bij de brandweerkazerne in Aalten, waar de Veiligheidsdag plaatsvindt. Foto: Lydia ter Welle
VVN-bestuursleden Stronks, Te Grotenhuis en Hofman bij de brandweerkazerne in Aalten, waar de Veiligheidsdag plaatsvindt. Foto: Lydia ter Welle

Veiligheidsdag van Veilig Verkeer Nederland

AALTEN - De afdeling Aalten/Dinxperlo van Veilig Verkeer Nederland (VVN) houdt op zaterdag 7 september van 10.00 tot 14.00 uur een Veiligheidsdag bij de kazerne van de Brandweer Aalten en in de Tramstraat, die wordt afgesloten voor verkeer. Naast Brandweer, Politie en Gemeente werken nog eens vijftien andere organisaties en bedrijven mee, die iets hebben te bieden op het terrein van veiligheid.

Door Lydia ter Welle

Het doel van de gratis toegankelijke Veiligheidsdag is mensen informatie verschaffen over veiligheid in de breedste zin van het woord, vertelt voorzitter Jan Hofman van de VVN-afdeling. "En dan vooral: wat kunnen mensen zélf doen om het veiliger te maken. In en om het huis, maar ook in het verkeer en voor hun omgeving." Bij 'in en om het huis' valt te denken aan rook- en koolmonoxidemelders, maar ook aan blusmiddelen zoals een kleine brandblusser en een blusdeken. De brandweer geeft blusdemonstraties; de politie en de boa's (bijzonder opstoringsambtenaar) van de gemeente geven uitleg over hun werk. Bij beveiliging hoort - naast bijvoorbeeld aanleggen van een alarminstallatie en / of een alarmeringssysteem om hulp te kunnen inroepen - ook goed hang- en sluitwerk. Beleidsmedewerker Veiligheid Knipscheer van de gemeente Aalten vult aan: "Maar ook zelf opletten in je woonomgeving, en aansluiten bij een buurtpreventie-app." Ook veilig gebruik van medicijnen is van belang; daarover geeft een apotheek informatie.

In het verkeer gaat het om veilig op weg gaan, met een vervoermiddel dat past bij je omstandigheden. "Dat kan ook een elektrische fiets zijn in plaats van een gewone, of een scootmobiel. Ook daarover is informatie verkrijgbaar, er zijn zelfs kleine reparaties mogelijk aan scootmobielen, en men kan een vaardigheidsparcours afleggen", zegt bestuurslid Eddie te Grotenhuis. VVN zorgt ook dat mensen kunnen ervaren wat voor effect alcohol in het verkeer heeft. "En mensen kunnen hun reactiesnelheid laten testen en in de rijsimulator van Verkeersschool Frank Massop veilig verschillende rij-omstandigheden uitproberen."

Er zijn verschillende bedrijven die informatie geven over wat je kunt doen als er toch iets mis gaat. Zo is er informatie over ehbo, over reanimatie en het gebruik van de AED, en over de cursussen op dat gebied. HartslagNu komt uitleggen hoe deze landelijke organisatie hard werkt aan het 'hartveilig' maken van Nederland, en dus ook de gemeente Aalten, door het opzetten van een dekkend netwerk van goed bereikbare AED's en van burgerhulpverleners.

Kinderen mogen zelf oefenen in het verbinden van hun knuffelbeest of pop. En natuurlijk is kijken bij de brandweer altijd leuk. 't Noorden verzorgt de catering voor de aanwezige medewerkers, maar ook bezoekers van de Veiligheidsdag kunnen er terecht om een hapje en een drankje te kopen.

Verder werken mee: Rode Kruis, Brandwondenstichting, OWM Verzekeringen, Figulus Welzijn, Wisselink Tweewielers, Van LochemIJzerwaren, EH-Bres Hulpverleningstraining, Lankhof Beveiliging, Nijdoll, Medipoint, Everink Brandbeveiliging en Apotheek Koeweide.

Meer berichten