De koningin en haar partner voor ‘de Wachtmeister’. Foto: Walter Hobelman
De koningin en haar partner voor ‘de Wachtmeister’. Foto: Walter Hobelman

Update - Koningin van Sinderen is verbaasd over de aandacht

Oranjefeest van 4 tot en met 7 september

Door Walter Hobelman

SINDEREN - Men kan het bijna wel een stoomcursus 'inburgeren' noemen. Marion Hoeks komt eind 2017 op de Wachtmeister op Sinderen wonen, doet in augustus mee aan het koningsschieten tijdens het Oranjefeest en haalt tot haar grote verrassing de romp van de vogel naar beneden. Daarmee volgt als nieuwe koningin van Sinderen 'de jongste koning ooit' op.

"Mijn partner Herman en ik kwamen hier op Sinderen wonen, in het Wachtmeister huis en door de buurt werden we gevraagd om mee te doen aan het koningsschieten. Schoorvoetend hebben we toegestemd en ik heb gekscherend gezegd dat ik wel koningin wilde worden. Toen ik uiteindelijk het winnende schot had gelost heb ik volgens omstanders heel erg hard geschreeuwd, maar dat weet ik zelf niet meer", vertelt de koningin.
Marion is nog steeds erg enthousiast over alles wat er toen gebeurde. "De manier waarop iedereen ons direct feliciteerde, zo spontaan en oprecht. Het voelt nog steeds als een warm bad. Je kan echt wel opschrijven dat we ons helemaal thuis voelen hier op Sinderen. We hebben geweldige buren, een gezellige buurtvereniging 'de Kroezendijk' en voelen ons hier echt welkom."
Het stel kwam vanuit Terborg naar Sinderen. "Dat lijkt een klein stukje, maar het is een wereld van verschil", vindt Marion. "We hebben in die tijd dat we nu hier wonen meer contact met de buurt dan in de Terborgse jaren." Hoeks werkt op de Bluemers-locatie van het Almende College in Silvolde en geniet enorm van de rust en ruimte rondom de woning. "De ideale plek, buitenaf en toch alle voorzieningen op redelijke korte afstand voorhanden. Het is een lot uit de loterij." Het huis 'de Wachtmeister' hoorde van oorsprong bij kasteel Sinderen en was de afgelopen honderd jaar eigendom van de familie Vreeman. "Toen de familie Vreeman verhuisde naar Dinxperlo kregen we de kans het huis te kopen. Ik voel me nu echt een koningin in een paleis."
Het buurtmaken is dus snel verlopen en Marion en Herman voelen zich onderdeel van de buurt. "De saamhorigheid is groot, we staan voor elkaar klaar en dat is erg leuk. Als je er bij wil horen moet je gewoon mee gaan doen", meent Herman, die even bij het gesprek aanschuift. "Het gaat eigenlijk gewoon vanzelf." Als voorbeeld noemt Marion de manier waarop de buurt in actie kwam, direct na het moment dat zij koningin werd. "Wij moesten eigenlijk onze zoon van de trein halen en de hond uitlaten. Omdat ik koningin werd en iedereen me kwam feliciteren zei iemand uit onze buurt: "Wij zorgen voor de hond." Dat hebben ze inderdaad gedaan, maar ze hadden ook gelijk de gelegenheid onze oprit te versieren. Dat vond ik echt heel bijzonder."
Het 'koningin zijn' is een leuke functie, die niet al te veel verplichtingen met zich meebrengt. "Ik krijg wel af en toe speciale uitnodigingen en ben een soort 'eregast' tijdens de jaarvergadering van de Oranjevereniging Sinderen en Omstreken. Verder is het alleen maar leuk. Herman en ik hebben een mooie sjerp die we met ere dragen."
Als het aan de koningin ligt tekent ze nog een jaartje bij. "Men is dus gewaarschuwd", lacht ze. "Ik ga graag op herhaling, maar kan ook heel goed leven met een andere koning of koningin."
Of deze ambitie ook werkelijk wordt zal blijken tijdens het komende Oranjefeest dat plaatsvindt van 4 tot en met 7 september.

Kaartverkoop
Het Oranjefeest-weekend start op woensdagavond 4 september met de toneelavond van 't Buurtschap. Zij spelen op woensdag- en donderdagavond het stuk 'Nachtoelen', geschreven door August Hinrichs, vertaald en bewerkt door Henk Karstens. De entreeprijs is voor leden 5 euro (op vertoon van ledenkaart), niet-leden betalen 7,50 euro. Beide avonden starten om 20.00 uur, de zaal gaat open om 19.15 uur.
Voor leden van de Oranjevereniging start de voorverkoop voor beide avonden op zaterdag 7 september. Men zit dan van 17.00 tot 19.00 uur voor iedereen klaar bij het Buurtschapshuis. Op vertoon van de ledenkaart kunnen daar ter plekke voor beide avonden kaarten worden gekocht (en betaald). Let op, het is niet mogelijk te pinnen.

Telefonisch reserveren
Ook kunnen leden dan telefonisch reserveren tussen 17.00 en 21.00 uur. Leden én niet-leden kunnen op maandag 26 en dinsdag 27 augustus telefonisch reserveren tussen 10.00 - 22.00 uur. Het telefoonnummer is 06 - 13 66 70 70.
Voor degenen die telefonisch gereserveerd hebben zit de organisatie vervolgens op maandag 2 september tussen 19.00 en 20.00 uur wederom voor iedereen klaar bij het Buurtschapshuis, om lange en 'oneerlijke' wachtrijen op de avonden zelf te voorkomen. Ook daar graag kaarten ophalen tegen contante betaling.


 De koningin en haar partner voor 'de Wachtmeister'. Foto: Walter Hobelman 

Meer berichten