Opfriscursus voor ouderen in het verkeer

DINXPERLO - Op donderdag 10 oktober vindt er een opfriscursus voor ouderen in het verkeer plaats. Ouderen hebben vaak al vele jaren een rijbewijs en zijn door ervaring geroutineerde automobilisten met een eigen rijstijl geworden. Vaak met kleine ingeslopen foutjes. Het verkeer is veranderd. Het is drukker dan ooit tevoren op de weg. Vele kruispunten zijn ingewikkelder geworden. Verkeersregels zijn veranderd en er zijn nieuwe regels bijgekomen. Alles gaat ook meer gehaast en jachtiger. Mensen zijn zelf ook veranderd. Al is men nog zo vitaal, lichaamsfuncties gaan ongemerkt achteruit. Dat is een normale zaak. Daar hoeft men niet wakker van te liggen. 't Is maar dat men daar rekening mee houdt. Het kan dus nooit kwaad de rijvaardigheid eens te laten beoordelen door daarvoor speciaal opgeleide instructeurs. Dat vindt ook het samenwerkingsverband Breed Overleg Ouderen En Mobiliteit (BROEM) van de ANWB, de Bovag en Veilig Verkeer Nederland (VVN). Zij bevelen een opfriscursus van harte aan.

Onderdelen van de cursus:

- Voorlichting over de nieuwe verkeersregels.
Elk jaar komen er nieuwe verkeersregels bij. Er wordt in deze cursus aan het hand van verkeersbeelden ongeveer een uur besteed aan de verkeersregels in het algemeen en de nieuwe regels in het bijzonder.
- Het testen van de ogen.
Goed zien wat er op de weg allemaal gebeurt is in het verkeer heel belangrijk. Tijdens de cursus wordt door een gediplomeerde opticien een oogtest gedaan en krijgt men eventueel een advies hoe het zicht te kunnen verbeteren.
- Het testen van de reactiesnelheid.
Tijdig kunnen reageren op voorkomende verkeerssituaties is voor de veiligheid op de weg van groot belang. Een vertegenwoordiger van Veilig Verkeer Nederland test de reactiesnelheid. Hij geeft ook gelijk advies na de meting.
- Een rit door de omgeving in eigen auto.
Men gaat dan een rit maken samen met een officiële rijinstructeur door Dinxperlo, Aalten en omgeving. De instructeur let hierbij op rijgedrag, plaats op de weg, het nemen van rotondes en nog veel meer. Kortom alles wat nodig is om veilig te kunnen rijden.
-Nabespreking van de rit.
Na afloop van de rit bespreekt de rijinstructeur wat hij vond van het rijden.

Deze opfriscursus vindt 's morgens plaats bij het Sportcafé de Peppel, Europastraat 2 te Dinxperlo en duurt van 8.30 uur tot 12.15 uur. Er kunnen maximaal dertig mensen aan de cursus deelnemen. Aan deze opfriscursus zijn geen kosten verbonden. De deelnemers krijgen twee consumpties aangeboden door de organisatie. Voor meer informatie en aanmelding: secretaris E. ten Broeke, info@eddytenbroeke.nl. Na opgave krijgt men de nodige verdere informatie. Het is geen rijexamen en het rijbewijs komt niet in gevaar.

Meer berichten