Wilma Pastors gaat op herhaling in de Breedenbroekse kerk. Foto: Frank Vinkenvleugel
Wilma Pastors gaat op herhaling in de Breedenbroekse kerk. Foto: Frank Vinkenvleugel (Foto: )

Gitaarmuziek en gedichten in authentieke sfeer

BREEDENBROEK - Wilma Pastors uit Breedenbroek verzorgt op 22 september een concert in de kerk van Breedenbroek. Ze brengt hier een aantal liedjes ten gehore en begeleidt zichzelf daarbij op gitaar. Tussen de liedjes door wordt er poëzie voorgedragen door Helma Snelooper, die tevens bij enkele liedjes de tweede stem zingt.

Door Waltraud Wensink

Vorig jaar speelde Wilma Pastors al eens in de Sint-Petrus en Pauluskerk in Breedenbroek en dat overtrof haar verwachtingen. "Ik trad toen eigenlijk voor het eerst in de kerk op. Oefenen deed ik daar al wel een tijdje maar een concert geven voor mensen is toch wel even iets anders, vooral als je het in je eentje doet. Van tevoren had ik geen idee op hoeveel mensen ik kon rekenen maar toen ik tijdens het spelen de kerk in keek, waren dat er best veel."

Mooie reacties
Zo'n 130 personen bezochten haar concert. "Er waren veel mooie reacties op mijn optreden, maar ook mensen die vertelden dat ze die dag niet konden, en het graag hadden willen horen. Daar werd ik enorm blij van. Reden genoeg dus om het nog eens te doen. Alleen de opzet gaat iets veranderen. Ik speel een aantal eigen liedjes maar ook een aantal mooie covers." Wilma schrijft veel van haar liedjes zelf. Muziek is voor haar een echte uitlaatklep waarin ze haar emoties voor een groot deel kwijt kan. De galm in de kerk is echt prachtig en zorgt voor een mooie akoestiek. Er wordt dan een sfeer gecreëerd die je bijna nergens hoort. Tussendoor is er genoeg tijd om samen een kopje koffie te drinken of om even de benen te strekken. Tijdens de luisterliedjes is het wel zo prettig dat de mensen het op kunnen brengen om ook echt te luisteren en mee te genieten.
Anders dan de vorige keer, heeft Wilma iets extra's aan het optreden toegevoegd. Helma Snelooper gaat haar bijstaan bij dit bijzondere optreden. "We hebben elkaar via de Kunstroute in Hummelo ontmoet, Daarna kwamen we elkaar opnieuw tegen toen we bij toeval aan elkaar gekoppeld waren tijdens de kerstmarkt in Varsseveld. Tijdens het oefenen hiervoor heeft Helma meegezongen wat super klonk. Zo is het idee ontstaan om iets samen te doen. Bij de Kunstroute, waar ik haar voor de tweede keer tegenkwam kon ze het liedje dat ik speelde al meezingen omdat we dat al samen geoefend hadden."

Medemens
Helma Snelooper behoort dit jaar tot één van de 'dichters des Achterhoek'. Deze dichters maken twee jaar lang gedichten over gebeurtenissen in de Achterhoek. Helma is geboeid door de verhalen van de medemens en schrijft, vertelt en vertolkt wat ze ziet en hoort. In de zomer van 2019 is van haar hand een dichtbundel uitgekomen met als titel 'Opvouwbaar Bos'. Wilma: "Onze liedjes en gedachten sluiten op elkaar aan en er is zowel voor de liedjes als voor de poëzie genoeg ruimte. Ik hoop met deze opzet weer een andere draai te geven aan hetgeen ik doe en wil dat ook graag naar buiten uitdragen. Hopelijk komen er weer net zoveel of zelfs nog meer mensen naar de Kerk in Breedenbroek".
Misschien overbodig om te melden maar het gaat hier niet om een christelijke insteek, de kerk wordt puur als locatie gebruikt omdat de akoestiek er zo ontzettend mooi is. "De verwarming staat echter nog niet aan, dus mocht het iets minder warm zijn is het wel handig om een vest of jasje aan te doen. We willen het laagdrempelig houden en iedereen is van harte welkom, ook al zal het voor kinderen minder geschikt zijn omdat het voor hen lastig is om rustig te blijven zitten en luisteren. En dat mensen dat kunnen, hebben ze de vorige keer wel bewezen. Toen was het muisstil tijdens mijn liedjes. Als ik iets doe, wil ik het ook graag goed doen. Ik hoop dat we dan ook samen kunnen genieten in een goede sfeer", aldus Wilma.
Het optreden van Wilma Pastors en Helma Snelooper is op zondag 22 september om 14:30 uur in de kerk in Breedenbroek. De entree bestaat uit een vrije gift.

Meer berichten