Jos Wessels met zijn boek, waarover hij op 19 september een lezing houdt in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel
Jos Wessels met zijn boek, waarover hij op 19 september een lezing houdt in Dinxperlo. Foto: Frank Vinkenvleugel (Foto: )

Lezing 'Bezield Erfgoed' in Dinxperlo in Het Blauwe Meer

DINXPERLO - Op donderdagavond 19 september vanaf 19.30 uur houdt auteur Jos Wessels een lezing over zijn onlangs uitgekomen boek 'Bezield Erfgoed' in sportcentrum Het Blauwe Meer aan de Kolk in Dinxperlo. De toegang is gratis.

Door Iris Jansen

Naar aanleiding van dit boek is er in het Grenslandmuseum Dinxperlo, het Onderduikmuseum Aalten en het Grachthuys in Bredevoort een driedelige expositie ingericht, die nog tot 25 september in de drie musea te bezoeken is.

In het boek, waar Wessels ruim zeven jaar aan heeft gewerkt, beschrijft hij meer dan 600 straten en paadjes en ruim 550 rijks- en gemeentelijke en karakteristieke monumenten en bijzondere plekjes in Aalten, Dinxperlo, Bredevoort en de bijbehorende kernen. 'Bezield Erfgoed' is niet het eerste boek dat Wessels geschreven heeft. "Ik ben leraar geweest aan de Ludgerschool in Aalten en destijds wonende in Vragender, leek het ons toch handiger om in de buurt van Aalten te gaan wonen. Dat werd dus Bredevoort, een plaatsje met veel historie. In mijn studietijd heb ik ook MO Geschiedenis gestudeerd en naast mijn baan als leraar hield ik me veel bezig met stamboomonderzoek en de historie van deze streek. Mijn eerste boek schreef ik in beperkte oplage over mijn familie Wessels. Toen volgde mijn tweede boek 'Nazareth, Bredevoort en zijn katholieken', gevolgd door het boek 'Bredervoort' vanwege de fusie van de scholen en 'Gondelvaart' vanwege het 50 jarig bestaan. In 2011 heb ik meegewerkt aan het boek 'Vragender kerkpad'."
Op de vraag hoe hij tot het schrijven van dit boek is gekomen, antwoordt Wessels: "Ik was destijds raadslid voor het CDA in Aalten. Ik wist dat er een 'verborgen' schat aan informatie over de beschreven rijks- en gemeentelijke monumenten bij de gemeente aanwezig was en vond dat die informatie voor iedereen makkelijker bereikbaar moest zijn. Ik wilde daar dus graag iets mee doen, maar dan wel de bijzondere plekken en monumenten van álle dorpen en kernen in één boek samenvatten. Het boek begint met een beschrijving van de landschappelijke en geologische geschiedenis van onze gemeente. Dat is echt heel interessant want we hebben met diverse soorten gronden te maken; van vruchtbaar bouwland tot en met arme heidevelden en moerasachtige bodems. Rond elk dorp en rond elke kern is een ander soort grond te vinden. Dat heeft natuurlijk ook invloed op de ontwikkelingen van de dorpen. Ook de rol van de kerk is interessant; niet alleen vanwege het geloof maar ook vanwege de verdeling van de stukken grond, de zogenaamde 'marken', die een belangrijke inkomstenbron voor de kerken waren. Hierop vestigden zich de eerste boeren en zo ontwikkelden zich ook de buitengebieden en de kernen.
Het boek heeft een logische opbouw en een duidelijke beschrijving per dorp. Alle straten zijn alfabetisch gerangschikt en de huizen en boerderijen die rijks- of gemeentelijke monument zijn, worden in een apart kader beschreven. Het boek heb ik voorzien van veel foto's, die ik óf zelf gemaakt heb óf heb mogen gebruiken. Achterin het boek zijn een index en verklaring van niet-dagelijkse benamingen en uitdrukkingen te vinden. Mijn lezing in Het Blauwe Meer zal gericht op Dinxperlo zijn, maar ik wil ook graag laten zien hoe mooi en interessant ál onze dorpen en kernen binnen de gemeentegrens zijn. Ook informatief voor de mensen die nog niet zo lang in Dinxperlo wonen en een aanleiding om eens op pad te gaan en al dat moois zelf te aanschouwen. Ik denk dat er voor de geboren Dinxperloërs ook nog verrassende zaken aan het licht komen."

Vanaf 14 september is het boek 'Bezield Erfgoed' te koop voor het bedrag van 29,95 euro. In Dinxperlo is het boek te koop bij het Grenslandmuseum, de VVV, boekhandel Heezen en bij de Jumbo.
"Wie vooraf heeft ingetekend, kan het boek afhalen op zaterdag 14 september van 12.00 tot 14.00 uur in de Koppelkerk in Bredevoort, zondag 15 september tussen 12.00 en 14.30 uur in het Grenslandmuseum Dinxperlo en die zondag vanaf 15.00 tot 17.00 uur, en op dinsdag 17 september van 19.30 tot 21.00 uur in het Onderduikmuseum in Aalten. Ik ben op alle data zelf aanwezig. Ook kan men op die momenten nog boeken bijkopen voor de oorspronkelijke prijs van 29,95 euro."

Meer berichten