Kollumn | Boer

Boer

Wat stond het land vorige week dinsdag op kop. Wat een happening daar in Den Haag. En terecht! Als een stadsmens niet zou weten wat een tractor is, weet hij het nou wel. Bij voorbaat had ik grote zorgen toen bekend werd dat de trekkers de vluchtstrook van de snelweg zouden gebruiken op weg naar de residentie. Even niet opletten en een ongeluk is zo gebeurd. Het tegendeel was het geval: drie of zelfs vier rijen naast elkaar op de snelweg langzaam opstomend naar het hol van de leeuw. En er gebeurde geen sikkepitje! Mede dankzij het begrip van de andere snelweggebruikers. Deze wisten hoe hoog de nood is bij de gewone boer en waar ze het voor deden. Maar deze zelfde snelweggebruikers moeten eigenlijk ook meer willen betalen voor sla, boontjes, andijvie, aardappels, prei, fruit, vleesproducten, melk en alle andere zuivelproducten. En de grote supermarktketens zouden niet meer moeten stunten met lager dan lage prijzen voor deze etenswaren. Zij zouden eerder de boeren een eerlijke prijs moeten betalen en geen prijzen dicteren. En de banken? Ze zijn er ook nog trots op dat ze zichzelf weer loonsverhoging geven omdat er weer meer is verdiend….. over de rug van onder andere de boer. De landbouwer en de (melk-)veehouder is van veel meer factoren afhankelijk om winst te maken dan de banken. Marktprijzen, ziekte, droogte, regelgeving (!), noem maar op.
Een landelijke politieke partij liet van het verhaal van de stikstofcrisis wel een heel eenzijdige kant horen. Dat er iets moet gebeuren moge duidelijk zijn. Maar doe dit niet over de rug van een toch al kwetsbare sector. Symbolisch werd het leed zichtbaar gemaakt in De Heurne door de NL-vlag op z'n kop te hangen: blauw-wit-rood. En trouwens, leeft deze materie ook hier pal over de grens? Dacht 't niet! En een gordijn om het spul tegen te houden heb ik nog niet gezien. Probeer eerst eens in Brussel in Europees verband iets te regelen op dit gebied. Maar jaahaa…. daar is 't nog moeilijker om iets voor elkaar te krijgen. Men heeft daar al moeite om mensen te benoemen die een schoon blazoen hebben. En die moeten dan Europa schoon maken. Zucht.
Er zou in de koeienwereld ook een nieuwe kever moeten opstaan, net zoals nu de nieuwe kever die alleen paardenmest verorbert. Die halen we dan met de trekker op in Den Haag, vier rijen dik en met de rood-wit-blauwe vlag op de cabine!

Hol ow goed,
H. Eurneman

Meer berichten