De kunstenares was regelmatig te vinden in de timmermanswerkplaats van Westendorp. Foto: Joop van Reeken
De kunstenares was regelmatig te vinden in de timmermanswerkplaats van Westendorp. Foto: Joop van Reeken (Foto: )

Kunst en handwerk samen in project

Artistieke samenwerking Monique Klaassen en Timmerbedrijf Westendorp

Door Iris Jansen

DINXPERLO-DE HEURNE - Een bijzondere samenwerking tussen de Dinxperlose kunstenares Monique Klaassen en Timmerbedrijf Westendorp uit De Heurne, heeft geresulteerd in een mooi kunstwerk. Het staat in Bocholt als onderdeel van het grensoverschrijdende kunstproject ARTEM@ARTIS (Kunst en Handwerk) in het Bocholter Kunsthaus. Dat is nog tot en met 13 oktober te bezoeken.

ARTEM@ARTIS maakt deel uit van het driejarige grensoverschrijdende Leonardo da Vinci-project dat door Interreg wordt ondersteund. Onder meer de Oude IJsselstreek, Stadt Bocholt, Kreis Borken en de Grenzhoppers zijn werken mee aan het project waarbij de nadruk vooral ligt op de maakindustrie in het grensgebied.

Finesses
Verena Winter, curator van ARTEM@ARTIS en directeur van het GrenzBlickAtelier in Dinxperlo vertelt over dit kunstproject waarbij kunst en handwerk met elkaar verbonden worden." Het is een geweldige kans voor ambachtsbedrijven om te laten zien tot in welke finesses zij het handwerk verstaan. Het artistieke idee van een kunstenaar in de werkplaats tot werkelijkheid te laten komen is een kunststuk op zich. Naast vakmanschap moet de uitvoerende partij zich kunnen inleven in de gedachtewereld van de creatieve geest. Dat is een ware omschakeling. Kunstenaar en vakman moeten elkaar aanvoelen zodat de creatieve ideeën ook werkelijk gerealiseerd worden. Voor beide partijen een zeer spannend groeiproces."
"We hebben mooie, veelal grensoverschrijdende, verbindingen kunnen leggen wat bijzondere kunstwerken heeft opgeleverd. We zijn verheugd over het feit dat we vanuit Dinxperlo en De Heurne met Monique Klaassen en Gerard en Erna Westendorp en Han Hofs van Timmerbedrijf Westendorp, een goed team hebben weten te presenteren. Het project moet ook vooral jonge mensen laten zien, dat het uitoefenen van een ambacht ook zeker een beroep van de huidige tijd is waarbij Smart-Industry een belangrijke rol speelt".

Bauhaus
Ook Monique Klaassen uit Dinxperlo was enthousiast over dit bijzondere project. `Ik was door het Kunstcollectief Breekijzer uit Ulft en door Verena Winter benaderd met de vraag of ik mij ervoor wilde inschrijven. Je moest een schets en uitleg indienen over het kunstwerk om geselecteerd te worden, en dat is gelukt. Het onderwerp van deze tentoonstelling was 'Kunst en Handwerk, een hommage aan 100 jaar Bauhaus'. Bauhaus is een stroming die in 1919 in Weimar is ontstaan. Daarin kwam vooral naar voren dat we weer naar het handwerk terug moeten. Technieklessen werden gecombineerd met kunstlessen, om zo de persoonlijke inbreng en kundigheid van de arbeiders te stimuleren en te verbeteren. In 1933 werd deze stroming uit Weimar ontbonden. Toch is het 'Bauhaus' altijd een begrip gebleven."
"Ik heb gekozen voor helderheid en eenvoud met geometrische vormen. Daarbij was het voor mij belangrijk om de ruimte en openheid te houden, zwevend in de ruimte. Kleuren en materiaal zijn daarbij natuurlijk ook heel belangrijk want het geheel moet ook transparant blijven. Normaal gesproken schilder ik op doek, maar nu had ik voor hout gekozen. Timmerfabriek Westendorp ken ik al jaren omdat ik daar wel hout haal voor mijn raamwerk. Mijn keuze voor een partner in dit project was daarom al snel gemaakt."

Enthousiast
"Ik had mijn idee goed uitgewerkt, zodat hun aandeel duidelijk was", vertelt Monique verder. "Ze waren meteen heel enthousiast over de samenwerking en het project. We hebben vooraf enkele besprekingen gehad, ook in het bijzijn van Verena. Daarna heb ik alles op schaal uitgewerkt, zodat duidelijk was wat er uitgezaagd moest worden. Medewerker Han Hofs heeft eerst alle elementen uitgezaagd, die ik dan thuis moest voorbereiden voor het schilderwerk. MDF hout zuigt enorm, dus meerdere gronderingen waren nodig. Daarna is het afwachten of de kleurstelling op hout net zo overkomt als bij de kleurstudies. Helaas heb ik toch wat moeten bijstellen, maar dat doe je niet in een vingerknip. Daar gaat ook weer een proces aan vooraf. Daarna moesten de losse elementen worden aangebracht, zoals ik dat in mijn ontwerp had staan. Ook een zeer precies werk omdat anders de hele intentie verandert. Gerard heeft dat heel goed begrepen en uitgevoerd. Helaas liepen we tegen een groot probleem aan want vanwege het gewicht kon het niet worden opgehangen aan de muur. Tenslotte hebben we er een paneel van 1.90 x 1.90 achter aangebracht waarbij het geheel op een verhoging is komen te staan. Ik had het graag nog hoger gehad, maar dat was niet uitvoerbaar", aldus Monique Klaassen.
"Helaas nam dat extra tijd in beslag, want dat betekende extra tijdrovend schilderwerk. In totaal hebben we er een half jaar aan gewerkt. Deze expositie is ook een mooie gelegenheid voor bedrijven om zich te promoten. Dit was voor mij de eerste keer om met een andere partij aan kunst te werken, maar ik vond het een hele mooie ervaring. Je leert toch weer van hun vakkennis en het werken met andere materialen en dat biedt ook weer nieuwe kansen".

Iets speciaals
Ook Erna Westendorp van Timmerbedrijf Westendorp is enthousiast: "Dit jaar bestaat ons bedrijf negentig jaar en onze medewerking aan dit kunstwerk bood een hele mooie gelegenheid om iets speciaals te doen. We kennen Monique al enkele jaren en we vonden het dan ook leuk om deze samenwerking aan te gaan. Ze kon haar ideeën heel goed verwoorden en had alles heel transparant uitgewerkt, wat natuurlijk ook belangrijk was. We zijn trots op het mooie kunstwerk dat op 19 september tijdens de goedbezochte opening van de expositie in Bocholt voor het eerst tentoon is gesteld. Het is een interessante expositie én een bijzonder idee om zo kunst en handwerk op deze manier met elkaar in contact te brengen. Na de expositie komt het kunstwerk ter gelegenheid van ons jubileum nog een tijd bij ons op het bedrijf te hangen, waar het natuurlijk ook nog op afspraak te bekijken is".

www.artemartis.de

Meer berichten